מומחה ביילוד, גינקולוגיה ופריון
 
 
 
 
 
 
 
072-3256846
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

אודות

 
 
 

גישות טיפוליות בשרירי הרחם

 
שרירני רחם (בלועזית: "מיומות") הם מהנושאים המרכזיים בתחומי היילוד, גינקולוגיה ופריון, העומדים בליבת העיסוק של פרופסור דיקר דב. גידולים שפירים אלו, המתפתחים מרקמת שריר הרחם, נחשבים לנפוצים ביותר בקרב נשים. על פי ההערכות כ-40-30% מהנשים בגיל הפוריות סובלות משרירני רחם, בעוד שמסביבות גיל חמישים ואילך השכיחות עולה לעד כ-70-60%.

הבעיה עלולה לפגוע באופן ממשי באיכות החיים של הנשים, כאשר בין תסמיניה ניתן למנות דימום וסתי או בין וסתי עז, דחיפות במתן שתן, כאבים בבטן התחתונה או בגב התחתון, כאבים בעת קיום יחסי מין ועוד. שרירני הרחם עלולים לגרום לתחלואה הנובעת מאובדן דם רב (בעיקר אנמיה), לסיבוכים בדרכי השתן, לקשיי פוריות או לחלופין לסיבוכי הריון. למרות שרק כרבע מהנשים אצלן מופיעים הגידולים צפויות לסבול מתסמינים שונים עקב הגידול, עדיין מדובר בבעיה הדורשת מענה.
 

אבחון וטיפול בשרירני רחם

 
שרירני רחם נובעים משיבוש בפעילות ההורמונלית השחלתית קרב הנשים, כאשר הבעיה עלולה להתפתח בסבירות גבוהה יותר אצל נשים הסובלות ממשקל עודף, נשים שלא ילדו או לחלופין נשים בעלות היסטוריה גנטית של הבעיה. מניחים שגם גורמי תזונה או סביבה עלולים להשפיע על היווצרות הבעיה.

אבחון ראשוני של שרירני רחם נעשה במסגרת של בדיקה גינקולוגית וגופנית, במקביל לבחינת סיפור המחלה. לצורך אישוש המחלה הסופי נדרשים אמצעי אבחון והדמיה מתקדמים, לרבות בדיקות אולטרה סאונד (הן בטני והן ואגינלי), MRI או CT.
 

איך מטפלים בשרירני רחם?

 
טכניקות הטיפול בשרירני רחם התרחבו בצורה משמעותית במהלך השנים, כאשר כיום מדובר במגוון רחב של שיטות אפשריות. הדבר מקל מאוד על הנשים הסובלות מהבעיה, בהנחה שהמומחה הרפואי יכול להתאים לכל אישה את הפרופיל הטיפולי האידיאלי עבורה. פעמים רבות הטיפול המוצע הוא מקיף, כלומר, מבוסס על שילוב של טיפולים ומומחים תחומים דוגמת גינקולוגיה, אנדוקרינולוגיה, רדיולוגיה, רפואה אלטרנטיבית ואחרים.

במצבים רבים, פשוטים יחסית, אפשר להסתפק במעקב תקופתי ובמתן טיפולים תרופתיים. הטיפול הוא הורמונלי בסיסו ומבוסס בעיקרו על תרופות המכווצות את השרירנים, דוגמת Progestins, GnRH Antagonists ו-Androgens. את המשימה של כיווץ השרירנים ניתן לעשות גם באמצעות חימום של המקום, בטכניקת MRI Guided Focused Ultrasound – טכניקה אשר בכוחה להקטין את המיומה בעשרות אחוזים בתוך חודשים ספורים.

תיסחוף, או "אימבולציה של כלי דם", הוא טיפול חדיש במיוחד, המצריך שילוב של רופא נשים ומומחה הדמיה. הטיפול נעשה באמצעות החדרה של צינורית דקה, בהנחיית רנטגן, לכלי הדם המספק את הדם לשרירן. באמצעות הצינורית מזריקים למקום חלקיקים זעירים, החוסמים את אספקת הדם לשרירן. רוב נפח השרירן עלול עשוי להיות מוקטן תוך פרק זמן של כארבעה חודשים.

בגזרה הכירורגית מוצעים כיום כמה ניתוחים מרכזיים להתמודדות עם הבעיה, לרבות טכניקות אנדוסקופיות מתקדמות ועמוסות יתרונות: לפרוסקופיה לכריתת שרירנים על פני הרחם ובדופנה, והיסטרוסקופיה לטיפול במיומות הנמצאות בחלל הפנימי של הרחם. הניתוחים נעשים תוך שימוש בסיבים אופטיים דקיקים, מה שמונע את הצורך בפתיחת הבטן ובכך מקטין את הכאבים, מקצר את משך האשפוז ומביא למראה קוסמטי משופר משמעותית. גם כאשר הנסיבות מחייבות ביצוע טיפול כירורגי מורכב יותר, דוגמת כריתה מלאה של הרחם, אפשר להשתמש בשיטה הלפרוסקופית על מנת להסיר את הרחם.

בשנים האחרונות, גדל השימוש בשיטות מעולם הרפואה האלטרנטיבית במקביל לטיפול המסורתי. למרות שישנה מחלוקת בנוגע ליעילות של השיטות האלטרנטיביות, וחרף העובדה שרובן לא מוכחות מבחינה מחקרית, יש אנשים אצלם הטכניקות המשלימות תרמו לשיפור איכות החיים ולהקטנת ההתבססות על הטיפולים האחרים.